Adequaat optreden bij en voorkomen van pesten, agressie en geweld
Suggesties voor het invullen van VS 1.4
EIS:
De school voorkomt, zoveel als mogelijk, (digitaal)pesten, agressie en geweld in elke vorm en treedt zo nodig snel en adequaat op. Dat geldt ook bij uitingen die strijdig zijn met basiswaarden van de democratische rechtsstaat, zoals discriminatie en onverdraagzaamheid.
Ambitie
Onze school streeft naar een veilige en inclusieve leeromgeving waarin ieder kind zich gerespecteerd en gewaardeerd voelt. We zetten ons actief in om (digitaal)pesten, agressie en geweld in elke vorm te voorkomen en om snel en adequaat op te treden wanneer dit toch voorkomt.
Beoogd resultaat
Het beoogde resultaat is een situatie waarin leerlingen en personeel zich veilig voelen en incidenten van (digitaal)pesten, agressie en geweld worden geminimaliseerd. In gevallen waarin toch sprake is van ongewenst gedrag, wordt dit zo snel mogelijk gesignaleerd en aangepakt.
Gekoppelde acties
- We hebben een uitgebreid anti-pestprogramma dat door alle leerlingen en medewerkers wordt gevolgd.
- Er wordt regelmatig een anti-pestweek georganiseerd waarin extra aandacht wordt besteed aan bewustwording en preventie.
- Er worden regelmatige groepsgesprekken en thema-lessen georganiseerd waarin respect, tolerantie en gelijkheid centraal staan.
- Onze leerkrachten en medewerkers krijgen training in het signaleren en aanpakken van pesten, agressie en geweld.
- Er is een duidelijk anti-pestprotocol ontwikkeld voor het omgaan met incidenten, inclusief stappen voor snelle interventie en ondersteuning van slachtoffers. Hierbij hanteren wij De Vijfsporenaanpak, ontwikkeld door Bob van der Meer, waarbij de aandachtspunten zijn:
- de algemene verantwoordelijkheid van de school;
- steun bieden aan het kind dat gepest wordt;
- steun bieden aan het kind dat zelf pest;
- de middengroep betrekken bij de oplossingen van het pestprobleem;
- de ouders van het gepeste en het pestende kind steunen.
- We hebben een anti-pestcoördinator aangesteld die verantwoordelijk is voor het beleid en de aanpak van (digitaal) pesten.
Meten van het resultaat
- We houden een incidentenregistratie bij en analyseren deze gegevens halfjaarlijks om trends en knelpunten te identificeren.
- De anti-pestcoördinator evalueert elk incident om de effectiviteit van de interventies te beoordelen en eventuele verbeterpunten te identificeren.
- We voeren gesprekken met leerlingen en ouders na incidenten om feedback te verzamelen over de afhandeling en opvolging.
- Leerlingen en medewerkers vullen jaarlijks een veiligheidsenquête in, waarmee we de veiligheidsbeleving binnen de school meten. Hierbij is pesten ook een opgenomen onderdeel.
Context van deze eis
Deze eis maakt deel uit van de standaard VS1 Veiligheid. De omschrijving van deze standaard is: 'De school zorgt voor een veilige omgeving voor leerlingen.'
Tips of aanvullingen?
Heb je feedback op onze suggesties? Of goede tips vanuit je eigen school? We horen heel graag van je!
Geef feedback
Alle eisen in één applicatie invullen, onderbouwen en verbeteren?

Ontdek OnSpect, de online applicatie voor zicht op je volledige kwaliteitszorg.